Diverse Artister: Atlantic Gold
DIVERSE ARTISTER
Atlantic Gold
Atlantic/Warner
Betyg: 8

Börja här.
   Om du inte äger några skivor med gammal soulmusik, om du nyss blivit golvad av en Otis Redding-ballad eller ett Wilson Pickett-utbrott, om väderstrecken northern, modern eller southern inte säger dig ett dugg, om du just är på väg in i den stora och till synes ändlösa souldjungeln och inte kan se skogen för alla träden – börja här.
   »Atlantic Gold« är en både utförlig och kortfattad introduktion till den soul som vissa av oss aldrig riktigt kan leva utan. Nybörjarlådan innehåller sjuttiofem soulklassiker från skivbolaget Atlantics arkiv, fördelade på tre CD-skivor.
   Atlantic gjorde Ray Charles, Aretha Franklin och Solomon Burke till stjärnor och var, eftersom bolaget också distribuerade artister från studior och skivetiketter som Muscle Shoals och Stax, det stora soulfundamentet på framför allt femtio- och sextiotalet.
   Det var länge sedan jag själv lyssnade på boxens låtar. De har, precis som The Beatles, The Smiths och Oasis, känts för självklara och uttjatade. Det är lätt att glömma bort hur oöverträffade och starka Otis Reddings »These Arms of Mine«, Sam & Daves »When Something is Wrong With My Baby«, The Drifters »Under the Boardwalk« och »I’ll Be Around« med The Spinners verkligen är. Det är också väldigt lätt att förälska sig i dem igen.
   Som Bettye Swann sjunger i »Kiss My Love Goodbye«: taxin väntar. Packa väskan, töm sparkontot och kyss nära och kära adjö. »Atlantic Gold« är bara den första stationen på en resa utan slut.
MARKUS LARSSON

Ursprungligen publicerad i Sonic #21, februari 2005