The Dead Weather: Horehound
THE DEAD WEATHER
Horehound
Third Man/Columbia/Sony
Betyg: 7
 
The White Stripes sjunde album är tänkt att komma ut i början av 2010. Det kan så klart lika gärna komma ut i morgon, trots att Jack Whites nya band The Dead Weather är på turné. I nästa vecka spelar de till exempel i Paris och London, medan debutplattan släpps först om en månad. Jack White är snabbare än många andra, även om han i allt väsentligt lever kvar i nittonhundratalet (och då talar vi om den tidigare halvan).
   Envisa bakelitfetischister som White är något att förundras över och vårda. I Nashville har Detroit-gossen hittat hem med fru och två barn, delvis tack vare vinylpresseriet United Pressing. I Third Man Records högkvarter hänger trummande systern Meg, The Raconteurs och hans andra kompisar. White har byggt det som ett slags Motown-tempel komplett med studio, miniscen, skivbolagskontor, skivaffär, fotostudio och – ett mörkrum.
   Sug på den. Eller du kanske inte ens vet vad ett mörkrum är? Förr i tiden använde fotografer sådana, eftersom den film man tog foton med av nödvändighet var ljuskänslig, liksom de papper som bilderna kopierades på. Dagligen gick en massa fotografer världen över in i sina mörkrum och gjorde klart bilder. Hokus pokus! Det kräver verkligen en extra grumpy old man att skaffa mörkrum 2009 – troligtvis det första nybyggda i västvärlden sedan 1999. Och det kräver en hel del mod och dårskap att som etablerad artist döma ut precis allt som är digitalt, från mixerbord till fildelning, i en tid när den gängse uppfattningen är att demon är bäst och varenda tönt måste twittra meningslösheter en gång i sekunden om inte civilisationen ska rasa samman. Men man kan kosta på sig detta om man samtidigt är så pass synlig och aktiv på nätet som White är.
   Jack White delgiver oss alltså analogt framställda verk på bland annat vinyl och fotopapper. Blir dessa bättre för att de är långsamt framställda? Ytligt sett nej, så klart. Men paradoxen är att hans excentriska konservatism faktiskt möjliggör en elastisk hållning – det som skapas måste inte bli det man först planerade, men det måste göras färdigt, på riktigt, innan man tar upp någon annans tid med det. Och med denna benhårda grund har han skapat utrymme för en hel del improvisation, vilket i sin tur gör att han med rakethastighet spottar ur sig musik och ständigt uppträder i nya konstellationer.
   The Dead Weather är en sådan konstellation och deras debutalbum är nu färdigt att lyssna på. Det som började med en för White uppfriskande trumsession 2008 tycktes först leda mot en solosingel på vinyl. Men innan någon visste ordet av hade han blandat in Raconteurs-basisten Jack Lawrence, gitarristen Dean Fertita från Queens Of The Stone Age och Alison Mosshart från The Kills på sång. Tillsammans har de totat ihop elva minnesvärda trudelutter som pendlar mellan torparblues, taggtrådspop och Led Zeppelins bättre ögonblick. Låtarna vibrerar och de handlar om hästar, vattenbrist, ben, himlen och fåglar. Mossharts rasp tål att fronta denna stonerrock, men allra bäst blir både hon och bandet när sången på några spår delas med White, som i »So Far From Your Weapon« och »Treat Me Like Your Mother«. Och i »I Cut Like a Buffalo« lever White ut samtliga sina Robert Plant-fantasier, med den äran.
   »Horehound« är inte en platta som kommer att vända upp och ner på världen. Men Dead Weather är å andra sidan inget sidoprojekt gjort med vänsterhanden. Detta är ett genomarbetat album, fan så mycket bättre än mycket annat vi kommer att tvingas lyssna på. Töntar som jag kommer att twittra om det och det kommer att gå varmt i många digitala spelare långt innan det släpps. Jag inväntar dock vinylen eftersom det ska bli så kul att se nålen dallra i spåren.
MARTIN THEANDER
2009-06-23

»Horehound« släpps 15 juli.