Theodor Jensen: Tough Love
THEODOR JENSEN
Tough Love
Razzia/Bonnier Amigo
Betyg: 9

Kommer du ihåg känslan när du hörde din favoritlåt första gången? Och den där känslan, eller snarare rädslan, för att det inte alltid skulle kännas lika intensivt, lika viktigt?
  För oss som hyser en liten – ibland större – och gnagande oro för att känslan mattas av undan för undan i takt med att åren går så finns Theodor Jensen. För fans av Broder Daniel och The Plan är namnet troligtvis bekant, han har varit medlem i båda banden.
  Nu är han ensam, »Tough Love« är första albumet utgivet i eget namn. Om du är den oroliga typen så måste du nog lyssna på det, du behöver det. Du behöver det eftersom det finns sidor av tjugofem, trettio och fyrtio och resten av livet som liknar tjugo ganska mycket även om de yttre omständigheterna är annorlunda. Du behöver Theodor då och då mellan dig och världen precis som du behövde Broder Daniel att hålla i handen, som du kanske haft Håkan Hellström att luta dig emot.
  Jensen är nu inte Hellström – »Tough Love« är mer folk, mer stämsång och små udda instrument man inte kan komma på namnet på. Det är rader som »Baby it’s a cold world and people need their pay, but I can watch over you and you can watch over me« över dragspel och sådana där trumpinnar med vispar på. Titiyo är med också på vad som förmodligen är årets sötaste duett, »Side By Side«.
  Sammantaget låter det ungefär som om en film av den finske regissören Aki Kaurismäki hade förvandlats till musik. Det går nog inte att sammanfatta bättre än så. Lyssna även om ni tror mig. Känslan är fortfarande densamma.
JENNY SÖRBY
2009-09-01