Hope Sandoval & The Warm Inventions: Through the Devil Softly

HOPE SANDOVAL & THE WARM INVENTIONS

Through the Devil Softly

Nettwerk/Playground

Betyg: 7

 

Bråttom har hon sannerligen inte, Hope Sandoval, sångerska i Mazzy Star (vars senaste album kom 1996) och här aktuell med uppföljaren till The Warm Inventions debut »Bavarian Fruit Bread« från 2001.

Bråttom får man heller inte ha som lyssnare. Det är musik som kräver sitt avskilda rum och sin avskilda tid. Inte för att det är svårt eller komplicerat, snarare tvärtom, utan mer för att det är de subtila stämningar och spänningar som uppstår i tomrummen och glappen som är de drivande elementen. Då funkar det inte att läsa tidningen samtidigt.

The Warm Inventions utgörs i princip av Colm Ó Cíosóig, till vardags trumslagare i My Bloody Valentine, som agerar multiinstrumentalist och medproducent jämte Hope Sandoval och enstaka gäster.

Med andra ord jobbar de mycket med overdubs, spelar in lager på lager, pusslar och trixar och skalar av. Men lyckas bevara känslan av att få följa med närmast i realtid när de tillsammans utforskar sångernas inre. Provar en plockande gitarr här, en klockspel där, lätt slagverk där. En stram cello. En uppdykande banjo eller pedal steel.

Sandovals veka röst är minst lika betagande som någonsin förr. Sångerna markant mindre så. Ändå hålls de levande och bärkraftiga just tack vare den där extrema känsligheten i utförandet som får mig att sitta blickstilla med hörlurar och bara lyssna och ta in.

För övrigt säger Hope Sandoval i en intervju att Mazzy Star fortfarande jobbar på med uppföljaren till »Among My Swan«. »Vi är nästan klara«, säger hon men erkänner i nästa andetag att hon inte riktigt vet vad »nästan« innebär. Hon kan väl kolla med Colm Ó Cíosóig, han har ju en del erfarenhet via My Bloody Valentine.

PATRIK LINDGREN

2009-09-08