Taken By Trees: East of EdenTAKEN BY TREES

East of Eden

Rough Trade/Border

Betyg: 7

 

När Victoria Bergsman lämnade The Concretes 2006 gick det ett sus genom svensk musikbransch, som fascinerad hade följt bandets lågmälda men bestämda steg framåt i den internationella indievärlden. Tiden går så fort att det redan är svårt att förstå vilken omöjlig resa The Concretes egentligen gjorde – de startade tekniskt sett i den gamla tiden, när hopplöst långa gallringsprocedurer kunde knäcka konstnärer som måste fram. Förutom att skapa sin älskvärda hårdindie gjorde kollektivet i stort sett allt praktiskt arbete själva.

Men erkännandet för detta räckte inte för Victoria. The Concretes gick vidare och 2007 släppte hon själv det hyllade albumet »Open Field« under namnet Taken By Trees. För sin andra platta tog hon och gitarristen Andreas Söderström till Pakistan i jakt på medmusiker och något av det Victoria hörde i favoriter som Nusrat Fateh Ali Khan och Abida Parveen.

»East of Eden« är inspelad under udda men inspirerande omständigheter, varav ideliga strömavbrott i studion tillhör de mindre komplicerade. De ljud de kom hem med har Dan Lissvik producerat en niospårsskiva av och den är fylld av svenskt vemod (förlåt klyschan men för en gångs skull passar den) filtrerat genom en i sammanhanget lättsam exotisk värme.

Resultatet är större än summan av delarna och inte så givet som man kan tro. Kontemplativt, livsbejakande och sprött, med en stadig rytmbotten och överst Victorias röst förklädd till ödmjuk ljuddekoration snarare än som barsk melodianförare. En korsbefruktning att vara stolt över.

MARTIN THEANDER

2009-09-08