Pete Molinari: Today, Tomorrow and Forever [EP]
PETE MOLINARI

Today, Tomorrow and Forever [EP]

Damaged Goods/Border

Betyg: 7

 

Det var inte direkt en fråga om ifall det skulle ske, snarare när. Alltså att en amerikansk studio skulle få ta emot bohemen, tjejtjusaren och musikhistoriske återblickaren Pete Molinari.

  I en paus vid inspelningarna av sitt tredje album, alltså uppföljaren till 2008 års halvgenombrott »A Virtual Landslide«, for den välskräddade London-ynglingen till Nashville där fyra av sju spår på denna utbyggda EP spelades in. Dessa tagningar låter om möjligt ännu mer retro än vad vi är vana vid. Vilket, om man så vill, också kan vara en omskrivning för att Molinari kommer allt närmare sitt inbillade slututtryck.

  Det som är lite synd med Nashville-tagningarna är att de till två fjärdedelar består av så pass sönderspelade nummer som »Satisfied Mind« och »Tennessee Waltz«. Det spelar mindre roll att en pedal steel spinner som en välmående katt och att ärevördiga gamla sånggruppen The Jordanaires kliver in likt vålnader från en magisk musikepok, ja det spelar rentav mindre roll att det överlag låter utsökt. Varför? Det finns helt enkelt för mycket förflutet att tampas med. Det ska antingen till en alldeles exceptionell stilist eller en känslig innovativ omdanare för att få dylikt att kännas som något annat än en stilfull semestersouvenir – och, sina övriga talanger till trots, Molinari är ingetdera.

  Fräschare känns då Patsy Cline-bekanta »Today, Tomorrow and Forever«, mycket tack vare eldfängt gitarrspel av Adam Landry, och framför allt »Guilty«. Sistnämnda – en countryballad som funnits på både Faron Young och Jim Reeves repertoar – låter som något överblivet från boxningsringen där Elvis satt vid sin återkomst. Hamrande akustiska gitarrer, sorgsen melodi och en folksångaruppriktig engelsman långt hemifrån. Oemotståndligt, är förnamnet.

  Resterande tre spår är blott Pete ensam med en gitarr, bland annat i en version av »One Stolen Moment« från det senaste albumet. Helt okej men det ger oss inget vi inte redan visste. Laddningen från »Guilty« och »Today, Tomorrow and Forever« får Pete Molinari däremot gärna ta med sig till sitt nästa album.

PIERRE HELLQVIST

2009-09-15