Daniel Johnston: Is and Always Was
DANIEL JOHNSTON
Is and Always Was
Feraltone/Border
Betyg: 7

 

Det vore en överdrift att kalla det här en konventionell inspelning. Visserligen har Austin-originalet Daniel Johnston producerats av Jason Falkner, resultatet är åtminstone nästan lika avigt och konstigt som tidigare – det låter bara aningen vackrare och bättre från datorn, stereon eller vad man nu väljer att lyssna på.

Han har inte tappat ett uns av sin personlighet. Inte slätats ut. Snarare bara fått en lite vänligare musikalisk omgivning, med ett följsamt ackompanjang till Daniel Johnstons bergochdalbaneröst.

Man unnar verkligen den plågade artisten, vars tragiska livsöde vi kunde följa i dokumentären »The Devil and Daniel Johnston«, lite uppskattning och ordentliga inspelningsmöjligheter. Kanske är det någon sorts glädje över det som fått honom att skriva sina mest catchy sånger på mycket länge.

Till största delen är det jättebra. Allra mest överraskande är dock »Fake Records of Rock’n’roll«. En helt vanlig boogierocklåt, varken mer eller mindre.

KLAS EKMAN
2009-09-29