Lightning Bolt: Earthly Delights
LIGHTNING BOLT

Earthly Delights

Load

Betyg: 8

 

Två gånger har jag sett Lightning Bolt. Eller har jag det? Jag har varit på två av deras konserter men knappast sett en skymt av dem. De spelar på golvet, vägrar att kliva upp på en scen. Hardecore-estetik in absurdum kanske. Men jag gillar det, konserterna blir minnesvärda upplevelser – förutom själva musiken som pressar ihop metalriff, progrockkomplexitet och noisepunk i hypersnabba, nästintill omänskliga bas- och trumspasmer.

Providence-duons femte album »Earthly Delights« innehåller inte mycket nytt. Någon minut in i första låten »Sound Guardians« tänker jag att Lightning Bolt är allt annat än överraskningarnas band. Man vet vad man får. Men mättnadskänslan försvinner snabbt och sen sitter jag och ler i tre kvart, skakar på ben och huvud, ånyo fast i det osannolika soundet.

Live kan Brian Gibson (bas) och Brian Chippendale (trummor) emellanåt låta som en punkvariant av sjuttiotalets jazzfusion. Skickligt, virtuost. Men de är inte lika fastskruvade i gammal prog som snarlika, japanska Ruins – den galna, hyperenergiska, amerikanska trashmentaliteten tar över och liksom kastar om beståndsdelarna, skruvar i fel skruvar, tejpar över skräp, musiken går till attack med orubbat självförtroende.

Elbasen spelas som det vore elgitarr. Gräver, flyger i väg i solon, upprepar en melodisk slinga som i »Funny Farm«, som kunde vara något med Skeleton Crew eller Sun City Girls, men till syvende och sist bara låter som Lightning Bolt. »Colossus« startar som en metalballad med ett riff som lurar, inväntar något, tempot ökar, Chippendale sjunger långt inne i manglet, han spelar snabbare och snabbare tills det låter som att CD-spelaren fastnat i en osynlig sjuttioåttavarvsfunktion.

Skivan avslutas med tolv minuter långa »Transmissionary« Det är nästan för mycket. Tjockt, massivt, brutalt. Det maler, manglar, maler, manglar. Underbart! Här finns, faktiskt, en »lugn« låt, »Rain on Lake I’m Swimming in«. En mysko sak, med någon slags scatsång – som ett surrealistiskt mellanspel i en våldsam actionfilm.

PM JÖNSSON

2009-10-20