Blända: Minnesmissbruk
BLÄNDA

Minnesmissbruk

Fashionpolice/Bonnier Amigo

Betyg: 7

 

Trolska stämningar, doft av mylla, tydliga själsfränder i Dungen, Anna Järvinen och The Amazing. Blända kompletterar bilden av senare års svenska nyfolkscen där skogspsykedelia, progressiv rock och vemodiga orgelhymner är av ungefär jämnstor betydelse. På sina ställen är dessa smålandsbördiga albumdebutanter mer poppigt lättillgängliga än någon av nämnda kollegor. På andra håll klarar Blända av att förena mäktiga popkörer med fullt exponerade folktoner, det gäller inte minst öppningsspåret »Utanför«.

»Minnesmissbruk« är en fin och lite speciell skiva som det är lätt att försvinna in i, även om texterna inte riktigt är i nivå med melodierna, arrangemangen och musikaliteten på det stora hela. Det känns som att det finns ännu mer att ta av här.

PIERRE HELLQVIST

2009-10-27