John Paul Keith & The One Four Fives: Spills and Thrills
JOHN PAUL KEITH & THE ONE FOUR FIVES

Spills and Thrills

Big Legal Mess/Fat Possum/Bonnier Amigo

Betyg: 7

 

Vänner av brittisk pubrock som den lät när det begav sig på sjuttiotalet har en del att hämta här. Sun Records-rock’n’roll, soul, country, powerpop och något som nog bara kan kallas boogiewoogie ryms på debutplattan med detta Memphis-band. Det de sysslar med befinner sig förstås långt ner på trendbarometern 2009, men jag har haft märkbart svårt den senaste tiden att lägga ifrån mig »Spills and Thrills«.

John Paul Keith är en trettionåntingkille från Knoxville vars meritlista rymmer flera band – The Viceroys, The Nevers – som varit nära det stora lyftet. Nära, men aldrig riktigt framme. Mest snöpligt var nog när han fick se ett annat av sina band, Stateside, snos av Ryan Adams inför dennes »Gold«-turné.

En flytt till Memphis och intensivt spelande på Beale Streets klubbar återgav entusiasmen till John Paul Keith, påminde honom om att musik måste vara något lustfyllt antingen för den som spelar eller den som lyssnar – annars kan det lika gärna vara. »Spills and Thrills« är utan tvekan både och.

PIERRE HELLQVIST

2009-10-27