Diverse artister: Saint Etienne Present Songs for The Dog & Duck
DIVERSE ARTISTER

Saint Etienne Present Songs for The Dug & Duck

Ace/Bonnier Amigo

Betyg: 8

 

De flesta har ett förhållande till Soho. Någon svettdrömmer om att 1961 bli stoppad på 2I’s Coffee Bar av dörrvakten Peter Grant (senare beryktad Led Zeppelin-manager). En annan vill ha en apelsin i munnen just nu och bli hårt piskad av en kvinna i lackdräkt. En tredje vill åka gruppresa för att se musikal till våren. Vitt skilda intressen samsas i denna by mitt inne i London. Och popen är dess viktigaste kitt.

Bob Stanley är en passionerad och precis krönikör av allt som sker mellan människor i stadslivet. Det är en av många bonusar man erhåller genom att digga hans band Saint Etienne. Stanleys insatser i text och på film för de melankoliska såväl som de triumferande delarna av Londons moderna självbild går inte att överskatta.

Han och många andra som hängde på Heavenly har ett speciellt förhållande till Frith Street. På nr 47, precis ovanför Ronnie Scott’s, stoltserade skivbolaget tills hyrorna hann ikapp. Marknaden har dock ännu inte hunnit ikapp hyran, så vill du ha lokalen är den din. För att komma i stämning på nya kontoret köper du då även detta soundtrack till en lång sittning på Heavenlys annex (även George Orwells favoritpub) en bit upp i gatan – The Dog & Duck.

Tjugofem låtar utgivna 1950 till 2008, från alla håll och kanter (The Zombies, Little Richard och Bettye Swann tillhör de mer namnstarka), många totalt bortglömda, hittar här sitt slutliga sammanhang när Stanley målar ännu en av sina bilder av vad som kan hända i fantasin om staden. Hans text om låtarnas historia och kopplingarna dem emellan är ren poesi. Urvalet är utsökt.

MARTIN THEANDER

2009-12-01