First Aid Kit: The Big Black & the Blue
FIRST AID KIT

The Big Black & the Blue

Cooperative/Bonnier Amigo

Betyg: 8

 

Med minialbumet »Drunken Trees« blev systrarna Söderberg »duon som Knife-Karin upptäckte«. De lät inte det minsta så som epitetet indikerade, men det var i alla fall en entrébiljett till landets spaltutrymmen. Bättre än inget, om än lätt att fastna i.

Det hände inte massor med debutens försiktiga folksånger, ändå fanns där tillräckligt med talang och egensinne för att såväl publik som skivbolag snart skulle inse att First Aid Kit var värda mer än att bara vara ett epitet.

Även om deras första fullängdsskiva rent musikaliskt låter allt annat än väsensskild från 2008 års smygstart är den ändå väldigt annorlunda. Det är som att Klara och Johanna nu verkligen har förstått att det faktiskt finns en förväntansfull skock där ute som är redo att lyssna på dem. Den insikten och det faktumet får de två att våga sjunga ut. Denna gång gör First Aid Kit mer av sina speciella röster och harmonier, och trots att deras folkpop är traditionellt rotad känns den aldrig vidare gjord. Kanske för att de två inte tycks se traditionen som en slutpunkt, snarare alltings början.

Singeln »Hard Believer« är ett utsökt exempel på detta, »Ghost Town« och »Will of the River« likaså.

Att säga att »The Big Black & the Blue« lyser av självförtroende ger fel associationer, däremot märks här en inre trygghet och tro på den egna förmågan som sällan tar sig ett så här ödmjukt, längtansfullt uttryck.

PIERRE HELLQVIST

2010-01-26