Angie Stone: Unexpected
ANGIE STONE

Unexpected

Stax/Universal

Betyg: 6

 

När Angie Stone debuterade som soloartist 1999 balanserade hon perfekt mellan neosoul och r’n’b. Hon hängde med D’Angelo och Raphael Saadiq i studion och gjorde hjärtknipande moderna tolkningar av sockersöt Motown- och köttig Stax-soul.

Fyra skivsläpp senare gör den nyss femtio år fyllda sångerskan ett brutalt offer till kommersialismens altare (autotunade »Tell Me«) och känner sig nostalgisk gentemot nittiotalets r’n’b-scen snarare än ursprungssoulen. »I Aint Hearin’ U« påminner, i sitt snygga exploaterande av discodivan Evelyn Champagne Kings »What Are You Waitin’ For«, om något som plockats från Faith Evans glansdagar. »Think Sometimes« behandlar Angie Stones plötsliga förlust av sin far under 2009, över en driven sampling som låter som att den tagits från Jackie Wilsons bakgrundskomp, och är skivans avgjort största behållning.

Visst lever »Unexpected« upp till sin titel, även om överraskningarna inte går i de mest utmanande musikaliska riktningarna.

NICOLA PRYKE

2010-02-02