The Brian Jonestown Massacre: Who Killed Sgt Pepper?
THE BRIAN JONESTOWN MASSACRE

Who Killed Sgt Pepper?

A/Border

Betyg: 3

 

En blandad kompott, det här.

Å ena sidan, femte spåret »This is the First of Your Last Warnings (Icelandic Version)«. Långsamt rullande, repetitiv och rökig rockpsykedelia med konstiga ljud i bakgrunden och med isländska Unnur Andrea Einarsdottir vid mikrofonen.

Riktigt bra.

Å andra sidan, sista spåret »Felt Tipped Pictures of UFOs«. Ett drygt tio minuter långt »stycke« med sliriga bakgrundsslingor, en lång samplad intervju med John Lennon där beatlen försvarar sitt »vi är större än Jesus«-uttalande samt en vansinnigt irriterande tjej som på fejkad (?) skotska gnäller om Lennons ande och flygande tefat.

Kan vara det värsta jag behövt lyssna på 2010.

The Brian Jonestown Massacres elfte fullängdare bjuder alltså på ömsom vin, ömsom vatten. Mest vatten.

BJM fick någon sorts genombrott för sex år sedan med dokumentären »DIG!«, som (bland annat) skildrar bandets ledare och frontman Anton Newcombe som ett bråkigt, drogberoende musikgeni. Newcombes fascination för rockhistoriens mytologiska och ockulta sidor har alltid varit uppenbar. Han leker med, manipulerar och gör om rockens arketyper. Se bara vad hans grupp heter. Eller nya plattan.

»Who Killed Sgt Pepper?« är inspelad i Island och Berlin tillsammans med flera gäster. Einarsdottir är en, Will Carruthers från Spacemen 3 och Spiritualized en annan. Ljudmässigt blir det en fullspäckad dryg timme. Mängder av instrument, ljud och oljud trycks ihop.

Men, och det här är förstås den kritiska punkten, The Brian Jonestown Massacre har ingen riktig riktning. Okej för att här inte finns mycket till låtar, BJM har ändå alltid handlat mer om attityd och känsla. Värre är att skivan saknar substans. Förutom några undantag, som just »This is the First of Your Last Warnings (Icelandic Version)«, är det mest coola låttitlar och ett förvirrat letande efter ett groove.

ANDERS DAHLBOM

2010-02-23