John Hiatt: The Open Road
JOHN HIATT

The Open Road

New West/Playground

Betyg: 6

Så mycket människa. Sällan unik, nästan aldrig överraskande, men en av oss. Ingen superstjärna, ingen excentriker, men en vanlig man med en massa laster och rätt mycket sorg bakom sig, med familj och räkningar att betala. En överlevare som kan sitt hantverk och genom sitt hantverk kan kanalisera sådant som de flesta av oss försöker tränga undan.

Det är nog det som främst driver en till att över huvud taget närma sig John Hiatts skapelser, även när nollnolltal har övergått i tiotal. Skivorna som har följt på 1987 års mästerverk »Bring the Family« har väl inte alltid förtjänat ens uppmärksamhet, men på nästan varje skiva har det funnits en eller flera påminnelser om varför vi alls ska bemöda oss att fortsätta lyssna. För när John Hiatt berör så berör han djupare än de flesta. Det kan göra ont men ändå kännas befriande. Genom hans hantverk kan vi få kanaliserat allt det där som vi förgäves hade försökt tränga undan.

Redan när han vid sin spelning ihop med Lyle Lovett på Cirkus i Stockholm härom sistens gav publiken prov på låtar från sitt då ännu inte släppta nittonde album kunde man ana att det skulle kunna bli tal om en mindre angelägen skiva. Det lät habilt, men det var inte direkt några »Lipstick Sunset« eller »Icy Blue Heart«.

Ett intryck som visade sig vara korrekt, kan man konstatera med »The Open Road« i hörlurarna.

När den är som bäst, de tre inledande spåren inte minst, så handlar det om småputtrig garagerock. Bredbent, förstås, fast med gedigen framåtrörelse. Där märks inget av den där lite tungrodda blueslunken som dominerar albumets mitt och som skivan sedan aldrig hämtar sig ifrån. Inget är dåligt, inget faller ur ramen från vad vi förväntar oss av honom. Men allvarsamt är att här saknas riktigt gripande låtar, alltså den sort som klarar av att påminna oss om varför vi kanske bör lyssna även nästa gång han är skivaktuell. Men samtidigt är det ju verkligen så att John Hiatt inte är mer än människa.

PIERRE HELLQVIST

2010-03-02