The Drive-By Truckers: The Big To-Do
THE DRIVE-BY TRUCKERS

The Big To-Do

ATO/PIAS/Border

Betyg: 2

 

Det enda band jag kan komma på som liknar Drive-By Truckers är Rednex. Samma tilltal, likartat förhållningssätt till förlagorna, exakt lika bottenlöst usla. Den enda egentliga skillnaden är att Rednex ses som ett skämt bland kritiker eftersom de ju gör parodi på den svenska folk- och dansbandsmusiken, medan Drive-By Truckers omhuldas då de skojar till den amerikanska countryn.

Det är naturligtvis det debila USA-hatet bland vanlighetens folk som ligger till grund för detta. Samma förbittring som får respektabla morgontidningar att ägna helsidor åt att sabla ner Alan Jackson. Samma agg som gör att folk tror att Johnny Cash är countryns störste sångare.

De senaste åren har Athens-bandet dessutom yxat till sin redan oslipade repertoar. Nu är de inte enkom irriterande clownaktiga, nu är de dessutom bedövande tråkiga. På »The Big To-Do« låter de tretton spåren intill förvirring lika varandra.

Texterna är ett hopplöst mischmasch av plakatpolitik, corny berättelser »ur Söderns djup« och fylleeskapader nedtecknade av storögda mellanstadiepojkar. Alltihop ska säkert framstå som burleskt, men liknar mest lumparhistorier på irrfärd.

Det här är alltså bandets elfte album på tolv år, om man räknar med två liveplattor och en uddaspårssamling. Men man hotar redan nu via sin sajt med att släppa ännu ett album senare i år. Det ska – föga förvånande – vara ett plojalbum med »R&B murder ballads«. Snälla nån, låt mig slippa lyssna.

TONY ERNST

2010-03-16