This Is Head: 0001
THIS IS HEAD

0001

Enkelt/Adrian/Border

Betyg: 8

 

Som popfantast går man förstås i gång på sånt här långt innan själva musiken börjat rulla.

Allting härligt hårdstiliserat, från bandnamn (bra, andas kompromisslöss framåtanda och avskalad enkelhet) och grafisk form (stramt snygg och flerbottnad; old school möter framtid) till det radikala draget att ge låtarna siffror i stället för namn (första låten heter »0009«, andra »0007«).

Tydligen ger de förresten sina låtar nummer strikt kronologiskt, så att »0001« var den första låt de skrev – den är dock inte med på skivan, till skillnad från »0002«.

Det fina med This Is Head är att musiken rimmar så klockrent med allt ovanstående. Malmökvartettens musik är verkligen precis så utstuderad, detta menat helt positivt. Aldrig på ett statiskt sätt, aldrig att de låter stilkänslan skymma sökandet efter genuin feeling och groove – vilket jag tror är de två aspekter som This Is Head sätter främst.

Allt detta sagt så är »0001« ett utmärkt och fängslande album. Åtta spår av till stora delar instrumental rock som utforskar kopplingarna mellan elektronisk dansmusik och distad rock’n’roll. Som ena stunden låter som en modernt knorrig variant av riktigt tidiga U2 eller Echo & The Bunnymen. Som nästa stund låter som ett möte mellan Kraftwerk, Ennio Morricone och svartvit postpunk från Manchester. Som ibland svävar i väg i krautrockens mest ambienta sfärer för att senare grotta ner sig i monotont skrammelpsykedelisk rock á la Spacemen 3 – eller Ikons. Som kan låta låtsasarrogant koskällefunkiga som LCD Soundsystem eller dubbigt episka som det på flera sätt närbesläktade Studio.

Det är bra det här, riktigt bra. Ändå går det inte att släppa känslan att det lär kunna vara alldeles monstruöst live.

PATRIK LINDGREN

2010-03-16