The Ruby Suns: Fight Softly
THE RUBY SUNS

Fight Softly

Memphis Industries/PIAS/Border

Betyg: 8

 

När toner slår som nätta vågor över finkornig sand. När ljud porlar likt bubblorna i ett glas champagne. När melodier lämnar kondensstråk över molnfria och milsvida himlar. När arrangemang ljummet sveper genom gröna löv och vit bomull.

Då lyssnar du på sommarmusik.

Många är artisterna som försökt återskapa juni-augusti. Beach Boys, förstås. Harpers Bizarre, The Association, The Yellow Balloon, The Free Design, High Places, Air France… The Ruby Suns.

Nyzeeländaren Ryan McPhun – som i mångt och mycket är The Ruby Suns – presenterar nämligen på tredjealstret »Fight Softly« ett gäng låtar så sköna och tillbakalutade att de ligger i hängmattor och beställer paraplydrinkar. Tänk alla ovanstående liknelser och garnera dem med ett par ytterligare fenomen: Paul Simons mest afrikanska utflykter, de poppigaste stunderna på Aphex Twins »Richard D. James Album«, viskande grooves á la The Neptunes, 10cc:s »I’m Not in Love«.

Lyssna och solen skiner, lyssna och nätterna tar aldrig slut.

Om du är bekant med och ett fan av föregångaren »Sea Lion« kommer du också trivas tillsammans med »Fight Softly«. Må så vara att Ryan på den sistnämna är mer elektronisk, men hans soniska känsla och ljusa röst är desamma. Det sägs även att lyriken på »Fight Softly« är mörkare än den på tidigare Ruby Suns-plattor, men dess rader är så svepande och fluffiga att de varken inbjuder till tolkning eller eftertanke.

Att hänvisa skivor till årstider är ett inte särskilt nytänkande musikjournalistik, jag vet. Men ibland nästan måste det göras, ibland realiseras verk så säsongsbundna att man inte har något val. Det här, som sagt, är ett sådant verk.

Nu återstår bara att Sverige tinar upp tillräckligt så att man kan ta med den ut på picknick och till badstranden.

JOHAN JACOBSSON

2010-03-16