Dum Dum Girls: I Will Be
DUM DUM GIRLS

I Will Be

Sub Pop/Border

Betyg: 7

 

Sångerskan som kallar sig Dee Dee huserar på västkusten men har, så klart, bandet baserat i Brooklyn. Dum Dum Girls har också en hel del gemensamt med likaledes C86-påverkade scenkollegor som Vivian Girls och Crystal Stilts – rentav så mycket att de delar trummis, Frankie Rose.

»I Will Be« är inte skivan som tillför något nytt till vad vi redan vet om den garageburkiga sidan av amerikansk hipsterindie. Man ska nog snarare se albumet som en bekräftelse på vad som pågår, ett förvaltande verk som på sina ställen ser till att skapa små stunder av energisk och sextiotalsmelodisk magi. Allt i en ändamålsenlig ljudbild skapad med hjälp av den slipade veteranen Richard Gottehrer – upphovsman till oldies-klassiker som The Angels »My Boyfriend’s Back« och The Strangeloves »I Want Candy«, tillika producent på skapliga succéer med Blondie och The Go-Go’s.

Det går inte bortse från att här finns några av senare tids finaste inspelningar – duetten med Crocodiles-Brandon i »Blank Girl« och den ömma tolkningen av Sonny & Chers »Baby Don’t Go« är bara två, så gott som varje låt får vilken bland-CD som helst att drypa av coolness. Samtidigt låter »I Will Be« nästan på pricken som man kunde vänta sig bara genom att se gruppnamnet, själsfränderna och sammanhanget. Man blir underhållen och belönad, men kanske inte vidare överraskad.

PIERRE HELLQVIST

2010-03-23