Holiday For Strings: Favorite Flavor
HOLIDAY FOR STRINGS

Favorite Flavor

Sea You

Betyg: 7

 

Ja, de har tagit sitt namn från en av fyrtiotalets års största hitlåtar i USA. Men det är faktiskt totalt irrelevant. För vad den här stockholmskvintetten ägnar sig åt är… tja, något helt annat. Men vad? Bland en massa matrelaterade saker som franskt bakverk, italienska viner och nordsjöfisk (tre av killarna har ett förflutet som kockar) nämner de själva endast ett par musikaliska referenser: den franske sextiotalspopikonen Jacques Dutronc och krautrock. Lägg till det en rejäl dos dunkel och småskramlig postpunk och en smula nynorsk kosmisk disco så är vi i rätt del av stratosfären i alla fall.

»Favorite Flavor« är Holiday For Strings andra album och borde, en viss trulig och fortfarande valpig känsla till trots, kunna utgöra en inträdesbiljett till betydligt vidare kretsar än tidigare.

Gruppens styrka ligger i det omanierade sätt på vilket de för samman råa, grå stämningar med i grunden fluffiga pop- och discovibbar. Lite som en gång New Order alltså, utan att alls låta särskilt mycket som dessa.

Särskilt ett par spår lyfter rejält, dels den fartiga och närmast technoettriga »Particles«, dels den på singel släppta »Two of You«. Även »Light Years Ahead« är skön på ett avigt Brian Eno-vis.

Röd tråd genom hela skivan är det drivna basspelet. Dubbigt och melodiskt förande. Mer tongivande än den rätt anonyma och sparsmakade sången.

En gedigen om än stundtals lite trevande, fortfarande sökande andraskiva som både befäster det bandet var inne på redan med debuten och öppnar för nya riktningar. Det känns som ett band på god väg att hitta hem, utan att vara riktigt där än.

PATRIK LINDGREN

2010-03-23