Fang Island: Fang Island
FANG ISLAND

Fang Island

Sargent House/Sound Pollution

Betyg: 7

 

Föreställ dig att den mest inflytelserika svenska popmusiken i vår tid skulle göras av ett band vars sångare en gång i tiden var redaktör på Grönköpings Veckoblad. I USA blev projektet verklighet för tre år sedan när Ty Braxton, en gång redaktör på den amerikanska humortidningen The Onion, spelade in ett album tillsammans med medlemmar från Don Caballero och Helmet. I intervjuer i samband med sitt debutalbum »Mirrored« beskrev medlemmarna i Battles, som de kallade sig, sin musik som »math rock«, en genre som uppstod i slutet av åttiotalet då amerikanska punkband tog intryck av progressiv rock från sjuttiotalets slut och började experimentera med okonventionella taktmönster i sin musik.

I Brooklyn gör fem konststudenter naivistisk math rock som Fang Island, ett namn de hämtat från en artikel i just The Onion. På sitt debutalbum låter Fang Island som Battles yngre bröder. Eftersom de är för unga för algoritmer ägnar de trettio minuter åt att lösa korsord. Resultatet är en melodiös och referenstyngd bergochdalbana inspelad på tå i ett amerikanskt studentrum som lika ofta närmar sig Ariel Pink och progressiv metal som renodlad popmusik. »Careful Crossers« låter som om någon gjort math rock av den amerikanska nationalsången.

NIKLAS ELMÉR

2010-03-30