MGMT: Congratulations
MGMT

Congratulations

Columbia/Sony

Betyg: 7

 

För några år sedan påstod den brittiske skribenten och författaren Jon Savage i The Guardian att all popmusik som inte kan härledas till nuet av princip är ointressant.

I slutet av nittiotalet hoppades en hel generation musikjournalister att rockmusikens klichéer – gitarrer, läderjackor och kokain – skulle gå i graven och bytas ut mot en ny och genuint modern popmusik. Enligt Savage slog de förhoppningarna aldrig in. »Music has lost its futuristic edge«, konstaterade han torrt i The Guardian.

På sin debutsingel »Time to Pretend« gestaltade MGMT:s Andrew VanWyngarden och Ben Goldwasser Savage teori. Genom att under fyra minuter redogöra för vägen till framgång, från pojkrummet via fotomodeller och heroinmissbruk, synliggjorde de hur urvattnad rockmyten blivit. »This is our decision«, sjöng VanWyngarden. »To live fast and die young«. Men mot slutet av låten låter MGMT oss förstå att rockmyten är ett utanpåverk. »I’ll miss the comfort of my mother and the weight of of the world«, lyder några av de sista raderna. »But […] life can always start up anew […] we’re fated to pretend«.

På »Congratulations« återvänder MGMT till den lek med rockmusikens klichéer som gjorde »Time to Pretend« till en generationssingel. Omslaget är en teckning av konstnären Anthony Ausgang, känd för att leka med publika föreställningar om god och dålig smak i sitt arbete, och flera av låttitlarna blinkar till förgrundsgestalter i musikhistorien. Musikaliskt har MGMT blivit mindre elektriska, på sina ställen påminner skivan rentav om Sleepy Jacksons underskattade andra album, och här saknas singlar av samma överväldigande karaktär som »Time to Pretend« och »Kids«. Men det MGMT förlorar i karaktär vinner de i musikalisk spännvidd. »Congratulations« är nio låtar kort, men rymmer idéer för tre album.

NIKLAS ELMÈR

2010-04-13