Dundertåget: Dom feta åren är förbi
DUNDERTÅGET

Dom feta åren är förbi

Razzia/Sony

Betyg: 6

 

Rock’n’roll som det visslar om men ändå med ambitioner att säga någonting om sin samtid. Eftersom det är så ovanligt nu för tiden är det lätt att glömma att det faktiskt är en gedigen svensk tradition.

Hellacopters-gitarristen Robert »Strängen« Dahlqvists systergrupp till engelskspråkiga Thunder Express ser till att snabbt mata ut en uppföljare till fjolårets debut »Skaffa ny frisyr«. Även denna gång behöver lyssnaren knappast vara begåvad med en livlig fantasi för att se musikaliska likheter med, säg, Stones och Thin Lizzy. Ännu tydligare på »Dom feta åren är förbi« blir kopplingen till Nationalteatern eller ibland till och med sjuttiotals-Lundell då han spelade dråplig boogie med Ronander/Wellander som gitarrsektion.

Även om inte alla texter på »Dom feta åren är förbi« kan kallas mästerverk blir man snabbt fäst vid dem eftersom de sjungs med en övertygelse som går hand i hand med musikens odiskutabla driv. På modersmålet är Dahlqvist en klart mer personlig sångare än i Thunder Express.

Det är dessutom bra bett i produktionen.

Dundertåget tar sitt uppdrag på allvar men skulle ändå kanske behöva fler – förlåt – strängar på sin lyra för att bandet ska vara intressant över ett helt album. Den bedårande folkrockballaden och Nina Ramsby-duetten »Vingars brus«, som ligger sist på skivan, bryter av mot det myckna riffandet. Den får gärna staka ut vägen mot något nytt, något mer, något lite känsligare.

PIERRE HELLQVIST

2010-04-20