The Dead Weather: Sea of Cowards
THE DEAD WEATHER

Sea of Cowards

Third Man/Warner

Betyg: 7

 

The Dead Weather är ett av Jack Whites sidoprojekt som han bland annat driver tillsammans med Alison Mosshart från The Kills. Bandet bygger på en tyngre, rockigare idé än både White Stripes och Raconteurs. Så pass mycket tyngre att tidiga Motörhead framstår som en självklar referens, eller åtminstone de två eller tre koncentrerade riff som driver »Sea of Cowards« framåt och ligger som en röd tråd i spåren.

Samtidigt är detta ingen platta för hårdrockare, soundet är inte tillräckligt minimalistiskt, uppsynen inte tillräckligt allvarlig. Precis som på förra årets debut »Horehound« är det snarare lekfulla halvpsykedeliska genremixare á la washingtonbandet The Trucks, ibland tunga electronicaartister som Peaches som gör sig påminda.

Starkast är Alison Mossharts låtar. »The Difference Between Us«, »No Horse« och »Gasoline« är utan tvekan den stora behållningen med skivan. I sina bästa stunder fungerar hon som The Dead Weathers egen Grace Slick. Bandet lyckas denna gång locka fram en råare och vassare sida av Kills-sångerskan, så här självständig och egen lät hon inte på »Horehound«. Fortsätter det i den här stilen blir kanske Jack White överflödig.

JENNY SÖRBY

2010-05-11