The School: Loveless Unbeliever
THE SCHOOL

Loveless Unbeliever

Elefant/Border

Betyg: 7

 

Sympatiskt, charmigt, älskvärt…

Vissa popband får hjärtan att knäcka revben, blod att kolsyrekoka, själar att upplösas i tusentals glittrande diamanter. Andra popband sätter hjärnverksamheter på prov, utmanar rådande världsordningar, bygger visionära berg. Då och då dyker det även upp popband som kombinerar allt ovanstående till ett enda känslomässigt, intellektuellt och underbart kaos.

…trevligt, entusiasmerande, glatt…

Sedan har vi popband vilka mest verkar nöjda med att tralla omkring, ståta med smakfulla influenser och få sina lyssnare att le. De kommer aldrig leda en revolution och blott folk med väldigt små skivsamlingar håller dem för »bäst i världen!«.

Cardiff-septetten The School anser jag vara ett av dessa sistnämnda.

…fint, behagligt, tilltalande…

»Loveless Unbeliever« är The Schools fullängdsdebut. Av dess tretton spår återfinns fyra på EP:n »Let It Slip« (Elefant, 2008) och två på sjuan »All I Wanna Do« (Elefant, 2008). Ian Catt – känd från skivor som Saint Etiennes »So Tough« och »Her Handwriting« med Trembling Blue Stars – har producerat.

Och »Loveless Unbeliever« är alltså fylld med blinkningar till The Shangri-Las, The Ronettes, The Angels… Melodierna och arrangemang på den synkar perfekt med försommarens alla fröjder; gitarrer glittrar som picknickkorgars metallbeslag, basgångar svävar ljummet ur högtalarna, röster harmoniserar likt spirande kärlek.

…rart, ljuvt, lagom.

The School är med andra ord lätta att tycka om, men de gör inga större avtryck i mitt sinne. Då och då framöver kommer jag plocka fram »Loveless Unbeliever« och tralla omkring med den… och jag kommer vara så nöjd med det.

Ty ibland räcker sådant långt. Men om The School däremot gör ett album till vill jag ha det mer egensinnigt.

JOHAN JACOBSSON

2010-05-25