Television Personalities: A Memory is Better Than Nothing
TELEVISION PERSONALITIES

A Memory is Better Than Nothing

Rocket Girl/Border

Betyg: 7

 

»Song for Dan Treacy« är ingen av topparna på MGMT:s senaste album »Congratulations« men låten har säkert fått en och annan att upptäcka Television Personalities. Den hyllade Brooklyn-duon har även anlitat Television Personalities som förband, och deras namndroppande är en lek med Dan Treacys musik i samma anda – som låtarna om Peter Gabriel och Eminem på förra plattan »Are We Nearly There Yet?«, det andra albumet efter att Treacy återbildade sitt gamla band efter en lång tid av missbruk. Och en av de mest välkända Television Personalities-låtarna är förstås den nu trettio år gamla »I Know Where Syd Barrett Lives«.

Jag gillar Television Personalities utan att vara någon extrem fan. Dan Treacy har aldrig haft samma kreativitet och konsekventa uttryck som Mark E. Smith (The Fall), för att nämna någon som han till viss del kan jämföras med. Konserten jag såg för två år sedan var tragisk. Treacy kunde inte stå upp, skitfull antagligen, han kunde knappt sjunga. Det var mycket sorgligt.

Så min första känsla är sympati. Han är på benen igen, några av låtarna har redan släppts på singlar, bland annat på det spanska skivbolaget Elefant. Det är ganska bra pop, med hintar åt sextiotalet, VU-skrammel och den långa »My New Tattoo« för tankarna till Pavement och Yo La Tengo – band som säkert inspirerats av Television Personalities en gång i tiden.

Den spruckna sången och balansgången mellan självömkan och smått gripande reflektioner i texterna erinrar annars om Shane MacGowan och Kevin Rowland, i några stunder låter Treacy nästan som en släkting till Robert Wyatt. Dan Treacy nämner sig själv i tredje person, sjunger naivt och ganska fint om kärlek, särskilt hugger det tag i »Except for Jennifer« vars text identifierar sig med ett ensamt barn.

Melodikänslan är det inget fel på, även om jag är mer förtjust i de lugnare låtarna än den jangliga pop som exempelvis utmärker det inledande titelspåret. Skivan är splittrad men mycket bättre än väntat. Dan Treacy är tillbaka. Mot alla odds.

PM JÖNSSON

2010-06-01