Thieves Like Us: Again and Again
THIEVES LIKE US

Again and Again

DeBonton

Betyg: 5

 

Det förpliktigar förstås att ta sitt bandnamn från en New Order-låt men åtminstone designmässigt har de absolut inget att skämmas för, denna svensk-svensk-amerikanska trio vars på samma gång strama och lekfulla skivkonvolut matchar det bästa från Manchesters stolta Factory-epok.

Den säkra stil- och formkänslan gäller även musiken, modern elektronisk pop med tydliga vintagevibbar och uppenbara rötter i just, förstås, New Order men också annan tidig new wave à la OMD – som får ett särskilt inspirationstack i skivans booklet.

Sett till soundet är det också ett rejält kliv vidare från den lite knackiga debuten. Det är verkligen snyggt. Pontus Berghes trumprogrammeringar och slagverk är avmätt funkiga, Björn Berglund kan sina keyboardreglage och Andy Grier (amerikanen i trion) sjunger lagom svalt och spelar gitarr så där perfekt ödsligt, episkt, kargt.

Problemet är att de alltför sällan släpper sargen och bara åker. De förlitar sig för mycket på de tekniska grundmallarna. För egentligen hade Thieves Like Us redan golvat mig med de ljuvligt torra syntharna i öppnande »Never Known Love«. Men efter en inledande knock förväntar man sig ju något mer och större, någon slags utveckling och fördjupning.

I stället kommer den bleka »Shyness« och den alldeles för långsamma och Junior Boys-doftande »Mercy«. Och så en New Order-pastisch i »One Night With You«. Och ännu en misslyckad lågtempolåt i »Silence«.

Halvvägs in börjar det däremot hända grejer. »Lover Lover« är en härlig mix av skevt ekande gitarrer och en Go-Betweens-aktig refräng. Och »Love Saves« bjuder återigen på en uppseendeväckande skön synthbas parad med ett närmast skogsproggigt orgelstick. Sedan en oväntat funkig »The Walk«.

Så det tar sig, men min upplevelse av skivan blir ändå liksom hängande i luften efteråt. Kanske handlar det om att Thieves Like Us fortfarande famlar efter sitt sanna, egna uttryck. Det blir lite för mycket av stilstudier i diverse riktningar.

PATRIK LINDGREN

2010-06-22