Goldmund: Famous Places
GOLDMUND

Famous Places

Western Vinyl/Border

Betyg: 7

 

Plinke plonk. En ensam man vid pianot. Han skriver instrumentala låtar om platser som betytt mycket för honom. »Nostalgia burns/in the heart of the strongest«. Det har mer gemensamt med Erik Satie och Steve Reich än det har med modern populärkultur att göra. Det är minimalt så det förslår. Jag ska be att få recensera det här på baksidan av ett frimärke.

Keith Kenniff är ett sjuhelvetes geni, ett av det senaste decenniets få. Hans innovativa och själslodande insatser inom den elektroniska musiken under sitt Helios-alias har rört många hjärtan i djupet.

Det här är hans tredje platta under namnet Goldmund och det är samma attityd och vemod som när han gör musik som Helios. Men det är alltså pianot som står i främsta rummet. De femton korta låtarna åkallar åttioåtta olika drömmar i sju olika oktaver, färgskalan går från mörkaste ebenholts till vitaste elfenben.

Det låter som att han har spelat in alltihop i en enda lång tagning, i ett dragit gammalt hus på det skotska höglandet. Fåren betade där utanför, nere i byn snackade folket om det kommande ovädret. Keith satt ensam inne i huset med sina minnen och tangenter.

TONY ERNST

2010-08-24