Ludwig Bell: Jag har försökt förklara
LUDWIG BELL

Jag har försökt förklara

Razzia/Sony

Betyg: 5

 

Tisdag natt när t-banan slutat gå, vardagsgräl i vardagsrum, kärlek som inte är som på film precis. Sångaren och låtskrivaren Ludwig Bell debuterar med berättelser om platser och känslor vi alla känner igen. Vilket inte är fel om det görs på rätt sätt, på ett eget sätt. Jag tycker inte riktigt att han lyckas med det fullt ut.

»Dreamboy har alltid handlat om tre saker; melodier, harmonier och energi«. Så presenterades Bells förra band. När han nu går solo finns melodier och harmonier fortfarande på plats, men jag kan sakna energin. »Jag har försökt förklara« är inspelad tillsammans med Dreamboy-kollegan och barndomsvännen Fredrik Swahn, som spelat med alla från Dungen till Ingenting. Duon snidar fram finspelad svenskpop som existerar måndag till fredag och aldrig försöker bli helg. Plattan är enkel att lyssna igenom men hugger tag för sällan, hoppar aldrig rakt ut utan skyddsnät. Bell får till flera smarta formuleringar som ofta ser bättre ut på papper än hur dessa de facto låter.

Idén med »Stockholm blues«, att skriva en försvarslåt till huvudstaden, är inte alls dum. Men utförandet kunde kanske ha gjorts med mer skärpa; »Jag och mina vänner, vi trivs ganska bra/vi bor på blå, vi bor längs gröna och röda linjen«

Inte så man får lust att ge sig ut i stockholmskvarteren och slå sig för bröstet, va?

»Ganska bra« är ledorden här.

ANDERS DAHLBOM

2010-08-24