Säkert: Facit
 

SÄKERT

Facit

Razzia/Sony

Betyg: 7

 

Det är lätt hänt att man tänker på Jakob Hellman när man lyssnar på »Facit«. Delvis ligger associationen i något så enkelt och banalt som frasering. Men både Hellman och Annika Norlin råkar också vara det naturliga svaret på frågan om det finns något popband eller någon artist som bäst inkarnerar en särskild historisk period i det här landet, hur kort den än är. Annika Norlin känns som att hon råkar vara du med den svenska folksjälen, eller åtminstone bekant med hur den ter sig. Kanske har sommarens Filter-intervju påverkat det intrycket. Oavsett låter det som att hon har identifierat den röda tråden som just nu karaktäriserar den flyktiga gemenskapen i vårt geografiska hörn.

 

Det kan vara så att den ofta består i ett slags gemenskapens frånvaro, en obekväm sådan dessutom. Det är i alla fall en av de sociala realiteter som Norlin har öga för och som hon sätter på pränt i sina texter. På »Facit«, skriven tillsammans med Henrik Oja, fångas det nog bäst i det inledande spåret med det enkla namnet »Fredrik« där Norlin betraktar oss alla utifrån via dialog med en av dem som inte känner sig helt hemma i tiotalet. Som inte har lärt sig eller vägrar anpassa sig till den stereotypiserade individualismens och de vässade armbågarnas melodi.

Det fina med Säkerts låtar är nog det enkla, genom att bara sätta ord på de mest självklara och allmänmänskliga känslorna och dessutom blanda det med lättillgänglig driven gitarrpop når Annika Norlin publik i alla läger. Det låter nog så simpelt, men den där känslomässiga gråskalan som ryms i en allmän erfarenhet som exempelvis ett uppbrott i form av en flytt eller skilsmässa är svårfångad. Lycka som samtidigt är sorg, saknad som samtidigt är frihet, Norlin kan fånga motsägelsen i en enda textrad. Det är inte poesi, för popmusiker är inte poeter. Det är ett annat hantverk när man blandar in de känslor som musik, snarare än bara text, väcker. Att dra analysen vidare skulle bara generera obehag, det är ingen idé att försöka sätta ord på det som gör musiken effektiv. I detta fall är det bättre att bara lyssna och beundra ärligheten som Säkert representerar, musikaliskt och känslomässigt.

 

JENNY SÖRBY

2010-09-14