Marnie Stern: Marnie Stern
MARNIE STERN

Marnie Stern

Souterrain Transmission/Border

Betyg: 8

 

Marnie Stern och Zach Hill. Gitarrvirtuos och trumtok. De två nyckelspelarna på Marnies tredje och självbetitlade album bådar som vanligt för en akrobatisk upplevelse. En dryg halvtimme av löjligt vig och krångligt rytmisk musik. En stunds himmelrike för den som är svag för musikaliska tricks.

Och visst, här finns både fingertapping och trumsolon som får allt annat att stanna upp för en liten stund. Instrumentvolter som får den senaste tidens förkärlek för klumpig DIY att verka lätt efterbliven.

Men, allt är – tack och lov – inte virtuos uppvisningsrock här. För trots att de båda konstant briljerar är det ändå explosiv eufori som blir det bestående intrycket. Rocklåtar som på ytan verkar närmast enkla i formen, musik som man vill sjunga med i, små verk som vid första lyssningen låter helt självklara. Lekfulla fyrverkerier, fullproppade med färger och toner, som trots sin detaljrikedom aldrig blir rörig.

Marnie Stern lyckas helt enkelt att förena det komplicerade med det självklara, hennes matterock är snudd på lättillgänglig. Nya skivan består för det allra mesta av popmelodier som bara råkar göra ovanligt invecklade piruetter. Som det bästa av två världar, helt enkelt.

JOSEPHINE OLAUSSON

2010-10-05