Our Broken Garden: Golden Sea
OUR BROKEN GARDEN

Golden Sea

Bella Union/Cooperative/Cosmos

Betyg: 6

 

Danska sångerskan Anna Bronsted har berättat att hon påverkades starkt av Lars von Triers famösa film »Antichrist« just som hon och kollegorna började arbeta med denna Our Broken Gardens andra skiva.

Jag tror henne. Inte så att musiken plötsligt vältrar sig i förvridna könsdrifter och stormande känslokaos. Men skillnaderna mot föregångaren, den i mina öron lite undfallande och trevande debuten »When Your Blackening Shows«, är ändå påtagliga.

För plötsligt finns här markanta drag av innerlig dramatik. Skörhet och styrka, skönhet och sorg, liv och död. Natur. Allt uttryckt med en slags introvert utlevelse som för tankarna till såväl Radiohead som det Efterklang där Bronsted periodvis varit keyboardist. Lågmält nervig musik, som konstant stegrar mot ett aldrig kommande crescendo. Vilket kan vara både ett irritationsmoment och en styrka. En svår balansgång som Our Broken Garden åtminstone delvis klarar.

Bäst tycker jag om låten »Nightsong«, där de verkligen hittar den där balansen mellan det fluffigt atmosfäriska (här rent skogspsykedeliska mellotronstråkar och körer) och det drivet poppiga (lite Bat For Lashes). »The Burial«, med tydliga Kate Bush-ekon, är också en favorit, liksom avslutande »The Darkred Roses« där Our Broken Garden klämmer i ordentligt med mäktig kyrkorgel bakom glest slagverk och en ovanligt stark sånginsats av Bronsted vars sång annars ibland faller in i det väna men alldagliga.

Tyvärr håller inte hela skivan den nivån. Flera spår låtar blir hängande mellan gruppens mer poppiga och mer stillsamma tendenser. Nervdallret planar ut och blir till transportsträckor. Popdrivet kommer aldrig upp i tillräcklig marschfart.

Så, nej, något riktigt omtumlande von Trier-epos blev det inte. Men ansatserna finns där, om än fortfarande lite otydligt och inkonsekvent skissade. Och det känns definitivt som att mästerverket verkligen finns någonstans i Anna Bronsted. Som att hon har en svårtydd karta hon lite vilset försöker följa, utan att riktigt ha koll på kompassriktningen.

PATRIK LINDGREN

2010-10-19