Bryan Ferry: Olympia
BRYAN FERRY

Olympia

Virgin/EMI

Betyg: 5

 

I det senaste numret av modetidningen Fantastic Man berättar Bryan Ferry om ett känsloladdat ögonblick under inspelningen av »Olympia«, hans första album med egenskrivet material sedan 2002 års »Frantic«. Efter att precis ha färdigställt texten till »Reason or Rhyme«, en låt han arbetat med från och till under nästan fem års tid, bröt han plötsligt ihop i studion. »Om en låt får en att börja gråta«, förklarar han i intervjun, »så inbillar jag mig att den har potential att betyda någonting för människor«.

Trots att han var med och startade Roxy Music i början av sjuttiotalet, och trots att han efter att de gick skilda vägar drygt tio år senare har fortsatt att ge ut album i eget namn, har Bryan Ferry under de senaste två decennierna uteslutande ägnat sin tid åt att odla sitt rykte som internationell playboy och modeikon. Att höra honom berätta hur mycket musiken fortfarande betyder för honom är därför en sällsynt uppfriskande upplevelse. Inte minst eftersom han, i synnerhet när han sjunger sina egna texter, faktiskt har en smått unik sångröst. I sina största stunder, som »For Your Pleasure« med Roxy Music eller den fortfarande oöverträffade soloskivan »Bête Noire« , låter det som att han mumlar fram varje vokal från bakom frack och fluga, tätt omslingrad av det vackra folket.

»Olympia« är inget stort rockalbum. Men vid två tillfällen hör man Bryan Ferry sjunga med gråten i halsen. »Tender is the Night« och »No Face, No Name, No Number«, en gripande tolkning av det brittiska rockbandet Traffics fjärde singel, från 1968.

NIKLAS ELMÉR

2010-10-26