Swedish House Mafia: Until One

SWEDISH HOUSE MAFIA

Until One

Virgin/EMI

Betyg: 2

 

Sveriges största och mest internationellt omsusade popstjärnor heter inte Robyn, Lykke Li eller Peter, Bjorn And John.

Sveriges största och mest internationellt omsusade popstjärnor heter Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axwell och tillsammans kallar de sig för Swedish House Mafia. I Sverige är de på sin höjd mediala skuggfigurer, igenkända för att vara igenkända, men i utlandet är de världsstjärnor, så stora att de fyller utomhusarenor med publik på fyra kontinenter och tidningar som DJ Magazine och Mix Mag sedan flera år tillbaka återanvänder deras ansikten till sina omslag.

Framgången är tidstypisk. Genom att transformera samtida hitsinglar till enorm, kolesterolstinn arenatechno lyckas Swedish House Mafia med konststycket att spela på två arenor simultant. Samtidigt som de pryder omslagen till internationella branschtidningar spelas deras musik på radiostationer världen över, sida vid sida med Katy Perry och Rhianna.

Problemet är tilltalet. I motsats till housemusik från Chicago, Paris eller Berlin – uppenbara musikaliska utgångspunkter för Angelo, Ingrosso och Axwell – är Swedish House Mafias musik renons på beröringspunkter med blues, jazz och hiphop och utgår i stället ifrån en presumtiv publikreaktion.

Varje gång någon form av ytspänning hotar att uppstå exploderar musiken i ännu ett offensivt och vulgärt publiktillvänt crescendo.

NIKLAS ELMÉR

2010-10-26