Steve Wynn & The Miracle 3: Northern Aggression
STEVE WYNN & THE MIRACLE 3

Northern Aggression

Blue Rose/Border

Betyg: 8

 

Med Steve Wynn-skivor är det så här: man älskar en del, gillar andra, lägger vissa åt sidan. Men även från de sistnämnda lever somligt vidare och fyller en funktion. Allt spelar roll.

Den nu drygt femtioårige kaliforniern i mångårig New York-exil har alltmer vuxit in i rollen som en av de där alltmer sällsynta »katalogartisterna« där varje utgåva – även arkivrensningar och mer eller mindre officiella liveplattor – utgör ytterligare ett livskraftigt organ i en body of work som aldrig upphör att fascinera. En viktig anledning till detta är att hans skivor jämt rymmer mer än vad ögat eller örat först uppfattar. Vid det här laget är det tämligen välkänt att hans rocklyrik har en del gemensamt med noirkriminalare som Raymond Chandler, Ross Macdonald och Jim Thompson. Men med dem delar Wynn även förmågan att undan för undan lura in publiken i sublimt vävda spänningsnät. Utan att man själv riktigt noterat hur det gick till är man fast i en värld där det som först inte verkar vidare märkvärdigt i slutändan visar sig vara av central betydelse. Allt spelar roll.

»Northern Aggression« är en relativt rak rockplatta – totalt hans elfte soloskiva efter åren i The Dream Syndicate, den tredje i ordningen med The Miracle 3 som kompband – där det initialt kan vara svårt för lyssnaren att urskilja varje beståndsdel i det myckna, på sina ställen vagt psykedeliska larmandet. Men längs med vägen lär man sig sortera ut vad gitarrväxlingarna mellan Wynn och hans fruktade gunslinger Jason Victor egentligen gör för den här musikens förhäxande framåtrörelse. Det finns mer. Exempelvis hur de vattenskadade synthslingor som förföljer det urlakade berättarjaget i »No One Ever Drowns« fyller i alla luckor om orsakerna till stämningsläget som den sparsmakade texten aldrig berättar för oss. Det är med enkla men rysligt effektiva grepp Steve Wynn denna gång naglar fast oss i ett tillstånd där allt spelar roll.

PIERRE HELLQVIST

2010-10-26