Skuggpoeten: Skuggpoeten
SKUGGPOETEN

Skuggpoeten

Wax Cabinet/David vs Goliath

Betyg: 4

 

Esmeralda Moberg mejlar Embee och vill sjunga på något han producerat. Embee skickar en av sin pappas dikter och till slut blir de tio till antalet. »Skuggpoeten« föds, genom mejlkorrenspondens. Självklart träffas de två för att slutföra projektet, men frågan är ändå om inte den där distansen bestod.

Skivan andas lite diskrepans – mellan text och musik. Kanske beror det på Esmeralda Mobergs röst och betoningar men oavsett så hänger inte örat med i svängarna.

Faktum är att Skuggpoeten är som bäst när den är instrumental. Embee har tagit med sitt plinkande sound från Looptroop och adderat lite jazz, elektronica och folkmusik. Deras eget stilnamn är »urban folk«, men så värst urbant är det inte. Folk däremot, som stereotypt för tankarna till typ skog och Norrland men för min del också till en legendarisk bosnisk folkmusikartist. Dino Merlin, i alla fall i hans lite kalla stunder. Nej, »Skuggpoeten« är inte lika bra men sedan är det också en orättvis jämförelse.

Det hade varit intressant att se vad Embee skulle kunna göra utan att behöva ta hänsyn till att någon ska sjunga på det. Just produktionerna har många intressanta ingångar, vackra segment. Vokala insatser känns många gånger överflödiga. Kanske behövs det en inkörsperiod för att greppa »Skuggpoeten«? Frågan är om man har en sådan vilja, eller sådan tid.

Det är absolut en fin skiva. Men den är inte gripande.

DANINA MAHMUTOVIC

2010-11-16