Stereolab: Not Music
STEREOLAB

Not Music

Duophonic/PIAS/Border

Betyg: 5

 

Oj, det är en mindre evighet sedan jag senast ägnade Stereolab en tanke, och ännu längre sedan de fyllde upp nästan en hel timme av min vakna tid. Lite generat måste jag erkänna att jag tappat bort Stereolab, ett band som jag verkligen tyckte hemskt mycket om i mina tonår. Vars puttrande moogmusik kändes helt ny och spännande och smart och märkligt nyskapande i all sin retrostil.

Det är besynnerligt bekant att lyssna på bandet 2010. De har existerat i typ tjugo år och trots att de förstås utvecklats en hel del sedan debuten är det fortfarande mer eller mindre exakt samma runda former som dyker upp på näthinnan när jag blundar och lyssnar idag. Laetitia Sadier sjunger fortfarande lite svalt och distanserat över småputtrande orglar och gitarrer. Effektboxarna verkar vara de samma som förr och i Stereolabs sällskap ter sig omvärlden alltid mjuk och bubblig och färgad av sjuttiotal.

»Not Music« ska visst vara en samling låtar som blev över när de sammanställde »Chemical Chords« från 2008, och det är kanske därför som jag inte kan låta bli att känna att det hela känns lite slött och stöpt i form. Lite prefabricerat. Stereolab kan liksom inte riktigt vara nyskapande med samma sak igen, inte en gång till. Alltsammans låter väldigt bekvämt, trögflytande och varmt, men det blir aldrig riktigt spännande. Det är på inget sätt stötande, bara en aning tråkigt.

JOSEPHINE OLAUSSON

2010-11-16