Le Futur Pompiste: Le Futur Pompiste
LE FUTUR POMPISTE

Le Futur Pompiste

Shelflife

Betyg: 7

 

Hjärnan sprakar, ögonen glimrar; jag lyssnar på Le Futur Pompiste och tycker mig höra kunskap. En del av tonerna som denna sextett presenterar på »Le Futur Pompiste« anser jag nämligen kan spåras till Stereolab anno »Dots and Loops« (1997), till Broadcast anno »Haha Sound« (2003), till Left Bankes sextiotalistiska kammarpop… Influenser som tyder på ett stort musikintresse, influenser som inte kan förvaltas av vem som helst.

Bröstkorgen hettar, hjärtat glöder; jag lyssnar och tycker mig höra kärlek. Varenda ton som denna sextett presenterar är nämligen väl omhändertagen, skimrande i detaljerna, varm. Må så vara om de skapats av gitarr, röst, vibrafon, elpiano – de har alla sina grunder i gott hantverk, samtidigt spritter de av liv och själ.

Högtalarna tystnar, fingrarna dirigerar tangentbordet; jag slutar lyssna och skissar i stället bandets snabba historia. Om och kring början av nollnolltalet gick Vasa-borna Einar Ekström (sång, gitarr), Ville Hopponen (trummor, också medlem i Cats on Fire) och Johann Höglund (bas) samman i första upplagan av Le Futur Pompiste. Snart fick de emellertid sällskap av Jessika Rapo (sång, också medlem i Burning Hearts), Axel Ekström (keyboards, också Einars bror) och Janne Koskinen (flöjt) och sättningen var konstant, komplett. Debutplattan »Your Stories and Your Thoughts« släpptes år 2004 av spanska Siesta. »Le Futur Pompiste« är fullängdare nummer två och den ser dagens ljus tack vare Portland-baserade Shelflife.

Öronen spetsas, fötterna stampar takten; jag lyssnar och tycker mig höra utveckling. »Le Futur Pompiste« är nämligen bättre arrangerad och mer melodiös än »Your Stories and Your Thoughts«, som alls inte var ett dåligt album. Förhoppningsvis kommer Le Futur Pompiste att i framtiden fortsätta på denna inslagna väg och gå från klarhet till klarhet.

JOHAN JACOBSSON

2010-12-07