Adele: 21

ADELE

21

XL/Playground

Betyg: 4

 

Bara för att någon är kapabel att köra i tvåhundra knyck i tätbebyggt område betyder inte det – får man hoppas – att denne person genomför det i verkligheten. Sannolikt inser han eller hon att man måste anpassa farten efter omgivningen.

Till skillnad från Duffy, som hon ibland jämförs med, är Adele begåvad med en stor röst fylld av möjligheter och en underliggande sorg. Kanske är det just för att hon sitter inne på en ovärderlig naturresurs som hon inte tycks ha tänkt närmare på det här med återhållsamhet, tajming och frasering. Lyssnaren ges nämligen inte många chanser att missa den väldiga rösten. I parti och minut hivas den ända upp i ansiktet på oss.

Får man hela klabbet på en gång finns sedan inte så mycket mer att upptäcka. Särskilt som ljudbilden även denna gång är antingen överlastad eller anonymiserad in i absurdum. Det hjälper föga att Rick Rubin till sina fyra producerade spår anlitar huvuddelen av det husband som gjorde Kid Rocks senaste album till ett av fjolårets mest välljudande.

Allt detta hindrar nu inte »Someone Like You« från att kännas som en framtida standard och »Take It All« från att vara fantastisk countrygospel av Maria McKee-klass. Dessa insatser får gärna signalera vad som väntar runt hörnet. Med bättre omdöme och en inramning som vill något annat än bara vara till lags kan nog Adele bli något på sikt, hon också.

PIERRE HELLQVIST

2011-01-25