Those Dancing Days: Daydreams & Nightmares
THOSE DANCING DAYS

Daydreams & Nightmares

V2/Universal

Betyg: 7

 

Om Those Dancing Days tidigare var den färgsprakande festräddaren, det där förlösande konfettikastet som till slut ger kvällen ett klimax, är intrycket av deras andra album ett annat. De är nu ett klart mer samspelt och »vuxet« band, vars växande självförtroende stundom intar skepnaden av en beslutsamhet som gränsar till tuffhet. I såväl texter som arrangemang märks en ökad känsla för dramatik och dramaturgi, kvintetten har blivit bättre på att veta var de ska hålla tillbaka och var de ska trycka på lite extra. Och när Those Dancing Days trycker på lite extra, som i stalker-serenaden »I Know Where You Live pt 2«, är de en omtumlande tornado att slungas upp i.

På »Daydreams & Nightmares« finns all den attityd och kraft man kunde sakna på 2008 års debutalbum »In Our Space Hero Suits«. Framför allt sjunger Linnea Jönsson utsökt rakt igenom – med allra största framgång i »Reaching Forward«, där hon klarar av att gestalta någon som är sårad och pressad men ändå urstark. Man skulle rentav önska att Jönsson ibland fick ta ännu mer plats bland alla smattrande trummor, grälla synthmattor och snirkliga postpunkgitarrer.

Fortfarande är det ett lite för stort glapp mellan Those Dancing Days största stunder och de låtar som bara driver i väg utan att lämna minsta spår. Detta problem torde utan större åthävor avhjälpas ifall gruppen på nästa skiva tar ett lika markant kliv framåt som de har gjort denna gång.

PIERRE HELLQVIST

2011-02-22