Docenterna: Medan vi spelar pop
DOCENTERNA

Medan vi spelar pop

United Stage/Universal

Betyg: 7

 

Det tar allt längre tid mellan varje album. Då förra plattan »Sverige varken ser eller hör« släpptes hade det gått sju år sedan 1995 års »Honung«. När »Medan vi spelar pop« nu ges ut har det hunnit passera nio år sedan föregångaren. Fortsätter Docenterna i denna takt lär det ta elva år innan vi får nästa skiva. Då kommer Joppe Pihlgren vara en bit över sextio, jag själv femtio…

Tidsintervallerna må göra lite för att dölja att Docenterna sedan ganska många år huvudsakligen bedrivs på hobbynivå. Det spelar ändå ingen större roll eftersom deras låtar alltjämt är så mycket på riktigt. Ställ Joppe på en scen eller vid en mikrofon och det blir som per automatik på riktigt. Fascineras av hur mycket som fortfarande vill ut, som antagligen måste komma ut.

»Medan vi spelar pop«, bandets ungefär tionde fullängdare, är väldigt mycket pang på. Rak, rapp, inget knussel. De flesta låtarna håller hög klass, skönt tempo och det låter överlag utsökt om en av Popsveriges mest älskvärda institutioner jämte Eldkvarn. Det är exempelvis inte många andra än Docenterna som kan pressa fram så mycket passion, drama och sprängkraft ur en textrad som »du kan lysa som pärlemor«. Joppe Pihlgren, med sin TV-vana och allt, borde vara självskriven i nästa säsong av »Så mycket bättre«.

PIERRE HELLQVIST

2011-03-08