Frankie & The Heartstrings: Hunger
FRANKIE & THE HEARTSTRINGS

Hunger

Wichita/Cooperative/Cosmos

Betyg: 7

 

Det skotska popbandet Josef K fick aldrig uppleva något brett, kommersiellt genomslag.

I likhet med flertalet av sina kollegor på skivbolaget Postcard Records i slutet av åttiotalet hämtade de inspiration och kraft såväl i det sena sjuttiotalets disco och soulmusik som i den punk och rock’n’roll som växte fram i New York under samma decennium. Men där ett band som Orange Juice fick sin publik att vilja dansa fick Josef K den i stället att lägga pannan i djupa veck. De tog sitt namn från huvudpersonen i Franz Kafkas klaustrofobiska roman »Processen« och deras musik var taggig, nästintill rakbladsvass. På sina tidiga singlar, »Chance Meeting« och »Sorry for Laughing«, lät de som om en grupp nyutexaminerade ekonomistudenter tagit över som kompband bakom Mark E. Smith i The Fall.

Tre decennier efter det att Josef K gav ut sin första singel debuterar nu ett band som får deras musik att kännas samtida igen. Frankie & The Heartstrings från Sunderland inte bara låter och ser ut som medlemmarna i Josef K – de har kopierat deras idémanifest, suddat ut årtalet i högermarginalen och lämnat in den i eget namn.

Men trots att varje melodi, fras och ord på »Hunger« har spelats in tidigare – inte minst av deras egna musikaliska förebilder – framstår Frankie & The Heartstrings trots allt som djupt rotade i vår tid, helt enkelt eftersom de framför sin i grunden ganska ordinära popmusik med en sådan otyglad entusiasm och värme.

»Fragile«, där de ömsar skinn och kommer ut på andra sidan som en elektrisk nordengelsk girl group, är redan en av det nya decenniets starkaste brittiska popsinglar.

NIKLAS ELMÈR

2011-03-29