Cunninlynguists: Oneirology
CUNNINLYNGUISTS

Oneirology

Bad Taste/Border

Betyg: 8

 

De har levererat välmåttad rap i tio år nu men kommer nog aldrig att slå kommersiellt. Vad gör det när Cunninlynguists har en stor, hängiven fanskara utanför topplistorna och kan turnera flitigt?

Kentucky-trions femte studioalbum låter som en naturlig utveckling av deras ryggsäckssound.

Musiken har alltid präglats av en stark medvetenhet i såväl produktionerna som i lyriken, på »Oneirology« djupare än någonsin.

De femton spåren flyter ihop med varandra till ett album som måste intas långsamt. En veckas lyssning är ingen tid alls för att förstå alla kvaliteter.

Titeln i sig syftar till drömforskning och detta hörs tydligt i texterna, i valda cuts och samplingar. Kno har jobbat mycket med ljudbilden som är otroligt kompakt och mångbottnad. Här finns lager efter lager att skala av. Låtarna har fått namn efter sömnstadier, mörker och drömmar, rakt av. Och skulle man tycka att Cunninlynguists tar det lite för bokstavligt så finns avbrotten.

I exempelvis »Hard as They Come (Act I)« gestaltar Natti alkohol, Kno hiv och gästen Freddie Gibbs crack. Det är en uppvisning i storytelling där till och med producenten rappar tajt.

Det finns mycket att upptäcka på »Oneirology«, inte minst i de välskrivna texterna som konkurrerar om uppmärksamheten med tjocka trummor och vokalister. Bland annat.

Ett gediget album som kommer att åldras väl.

DANINA MAHMUTOVIC

2011-04-05