Alela Diane & Wild Divine: Alela Diane & Wild Divine
ALELA DIANE & WILD DIVINE

Alela Diane & Wild Divine

Rough Trade/Border

Betyg: 5

 

För att komma från en så på många vis lovande upphovsmakare som Alela Diane är hennes tredje album en egendomligt slätstruken historia.

Indikationer ditåt har funnits även tidigare, men vid upprepade tillfällen under lyssningen på »Alela Diane & Wild Divine« kommer jag på mig själv med att enbart lyssna på sångerskans röst. Det finns inte så mycket mer att klamra sig fast vid. Låtmaterialet är trevande, på gränsen till anonymt. Ett intryck som förstärks av en tämligen konventionell folkrockljudbild som gör lite för att få sångerna att lyfta. Det undersköna, mystiska och djupa från de två föregångarna känns plötsligt väldigt avlägset; nu sitter man mest och tänker på hur utslätade 10,000 Maniacs lät när de ville bli stora på riktigt.

Väldigt synd, förstås. Alela Diane har en fängslande röst få kan matcha. Den är rik på omfång; fylld av dunkla vrår och spänningar. Det är en tillgång i hennes artistskap som hon borde jobba på att förstärka, snarare än att förtränga.

PIERRE HELLQVIST

2011-04-12