Det Vackra Livet: Det Vackra Livet
DET VACKRA LIVET

Det Vackra Livet

Labrador/Border

Betyg: 7

 

The Mary Onettes från Jönköping började i mitten av nollnolltalet låta tala om sig med ett sound tydligt influerat av new wave från åttiotalet. The Cure, New Order och The Church är givna referensramar.

Nu har två av medlemmarna i bandet, brödraparet Henrik och Philip Ekström, på sätt och vis översatt soundet till svenska under namnet Det Vackra Livet. Ett projekt som aldrig var tänkt att bli officiellt. Philip hade börjat skriva texter till ett nytt Mary Onettes-album, men kom inte vidare på engelska utan växlade till modersmålet med influenser från bland annat poeten Claes Anderssons texter. Sedan begravde han allt i en byrålåda till dess att brorsan övertalade honom att materialet var för bra för att glömmas bort. Kanske berodde viljan att glömma bort på att texterna kom för nära när de skrevs på svenska, Philip Ekströms texter är nakna och utlämnade redan på engelska. Men det var tur att Henrik fick honom på andra tankar, även om intervjuer ger vid handa att Philip inte känner sig helt bekväm med beslutet. Det borde han vara. »Det vackra livet« är just vackert. Vid fler än ett tillfälle går tankarna till The Cure, i synnerhet till de tidiga albumen »Faith« och »Seventeen Seconds« med sina suggestiva och filmiska stämningar.

Bröderna Ekström bygger i ganska stor utsträckning vidare på samma sound som kännetecknar The Mary Onettes, men i en nedtonad och mer avskalad form. Philip Ekström vet att använda ett språk byggt på ensamhet och kärvhet, med titlar som »Skam«, »Genom sprickorna« och »Prärie av ljus« får albumet nästan bergmaneska kvaliteter. Jag tror det var poeten Christian Andersson som skrev om Malmös vita dödsljus, i Jönköping går det åt grått och violett. »Det vackra livet« är prisman som bryter det i meningsfulla nyanser.

JENNY SÖRBY

2011-05-02