Ohayo: The State We Are in
OHAYO

The State We Are in

Häpna/Playground

Betyg: 8

 

Akt ett, scen ett.

Tid: 3 mars, 2010.

Interiör: Backstage på Troubadour, 9081 Santa Monica Blvd, West Hollywood, Kalifornien. Runt ett bord sitter Andreas »ASS« Söderström, Johan Berthling och Per Eklund.

Andreas: Tänk vad trevligt vi haft på den här turnén!

Johan: Ja, att kompa El Perro del Mar är verkligen roligt!

Per: Grabbar, jag fick nyss en snilleblixt! Vad sägs om att vi tre går in i studion och spelar in en platta när vi kommer tillbaka till Sverige?

Andreas och Johan (i kör): Taget!

Akt två, scen ett.

Tid: Tidigt år 2011.

Interiör: Studion Summa, Stockholm. Runt ett bord sitter Andreas Söderström, Johan Berthling och Per Eklund.

Andreas: Tänk att nu har vi – Ohayo – spelat in åtta låtar tillsammans!

Johan: Ja, och de blev alla lysande!

Per: Grabbar, jag fick nyss en snilleblixt! Vad sägs om att vi ger ut de här låtarna som en fullängdare vid namn »The State We Are in«?

Andreas och Johan (i kör): Taget!

Johan: Jag kan också tänka mig att ge ut den på Häpna, mitt och Klas Augustssons skivbolag!

Så här – som ovanstående lilla teaterstycke – gick det förstås inte till när Ohayos »The State We Are in« blev ett konkret alster. Ändock, det finns ändå stråk av sanning i min fiktion; Andreas, Johan och Per bestämde sig verkligen och exempelvis för att samarbeta när de var ute på turné med El Perro Del Mar och »The State We Are in« färdigställdes mycket riktigt i Summa.

Men… varför? Varför sitter jag här och fabulerar ihop repliker, lägger smålöjliga ord i munnar? Jo… jag vill försöka belysa den oerhörda självklarhet och lätthet som vilar över detta album. Bara extremt duktiga musiker kan skapa en sådan här skiva, en skiva där de mest snåriga melodierna ljuder helt uppenbara och de mest oväntade rytmerna glider fram friktionslöst.

Eller, aningen mer specifikt; Ohayo påminner mig om Tapes tre första album, om deras blandning av melankoliska Talk Talk-minnen som »I Believe in You« (från »Spirit of Eden«, 1988) och David Behrmans konstmusikfolkiga mästerverk »Leapday Night« (1987). Av detta skulle man kunna tro att Johan Berthling – en tredjedel av Tape – är Ohayos tonala motor, men jag tvivlar på att han tagit ett sådant kommando. Ty samtidigt som »The State We Are in« känns tveklös känns den också som ett samarbete, som att dess upphovsmän är tre fullkomligt jämställda och telepatiska personer. Gitarrer, trumpeter, hammondorglar, kontrabasar och trummor låter inte så här om de har en diktator i ryggen, inbillar jag mig. Helt enkelt.

Akt två, scen två.

Tid: Framtiden, i mina önskedrömmar.

Interiör: Ett kafé, Stockholm. Runt ett bord sitter Andreas Söderström, Johan Berthling och Per Eklund.

Andreas: Tänk att det nu gått ett tag sedan första Ohayo-CD:n!

Johan: Ja, tänk!

Per: Grabbar, jag fick nyss en snilleblixt! Vad sägs om att vi tre går in i studion och spelar in en ny Ohayo-platta?

Andreas och Johan (i kör): Taget!

JOHAN JACOBSSON

2011-05-10