Wild Beasts: Smother
WILD BEASTS

Smother

Domino/Playground

Betyg: 4

 

När det brittiska rockbandet Elbow skulle följa upp den Mercury Prize-belönade skivan »The Seldom Seen Kid« återvände sångaren och textförfattaren Guy Garvey, psykiskt och fysiskt, till platsen där han växte upp som barn – bruksorten Ramsbottom, nordväst om Manchester.

På »Build a Rocket, Boys!«, deras femte och starkaste album hittills, sjunger han om känslan av att lämna sin hemstad men att därefter sakta dras tillbaka till sina rötter som om det vore förutbestämt att man skulle återvända. »I takt med att mina föräldrar blivit äldre, och jag börjat planera att skaffa barn själv, har jag mer och mer medvetet börjat arbeta för att bli en del av min familj igen«, förklarade han för den brittiska musiktidningen Mojo i samband med att skivan gavs ut i mars i år.

På sitt tredje album försöker Wild Beasts från Kendal i nordvästra England tonsätta motsatsen till den hemlängtan som Elbow beskriver på »Build a Rocket, Boys!«: en längtan bort från det invanda, en lust att utforska någonting annat än den småstad man föddes i och tidigt svor att lämna.

Det är en oproblematisk premiss för ett rockalbum – rentav en som utgjort grundstommen för fyrtio år av ung, brittisk rockmusik. Problemet är att Wild Beasts saknar såväl melodier som luft under vingarna. I samband med inspelningen av »Smother« flyttade bandet till stadsdelen Dalston i London, där de umgicks med medlemmar ur Fuck Buttons, en experimentell rockduo från Bristol, och lyssnade på musik av ljudkonstnären Steve Reich. Som konsekvens låter musiken oinspirerad och blasé, som om de spelat in den trygga i förvissningen att de redan hittat hem – geografiskt och musikaliskt.

I »Open Arms« på »Build a Rocket, Boys!« beskriver Guy Garvey i Elbow känslan av att i vuxen ålder återvända till gatan där han växte upp och slå rot tillsammans med sin nybildade familj. »And when we’ve got you surrounded«, sjunger han, uppbackad av vad som låter som en kyrkokör. »The man you are will know the boy you were«.

Det är storartad rockmusik. Varm, fullmogen och i total avsaknad av övertoner och manér – två ingredienser som gjort nio av tio brittiska rockalbum överflödiga under de senaste tio åren, och som finns i överflöd också på Wild Beasts tredje album.

NIKLAS ELMÉR

2011-05-10