Austra: Feel It Break
AUSTRA

Feel It Break

Domino/Playground

Betyg: 7

 

Det är nu fem år sedan The Knife släppte sitt tredje och senaste album »Silent Shout«. Det känns som att den lika gärna kunde ha kommit i höstas. Något som antagligen har att göra med hur pass inflytelserik deras musik varit det senaste decenniet och hur genomarbetat duon arbetat med sitt artistskap. På skivan har det följt en våg av finstämd och mörkt laddad elektronisk musik, bland annat med fjolårets fantastiska Zola Jesus, mindre lyckade Bat For Lashes och så nu den kanadensiska trion Austra.

Precis som med Zola Jesus och The Knife vilar musiken på en lika uttrycksfull som dramatisk röst. Likt en ojämn och vibrerande söm håller Katie Stelmanis stämma albumet samman, ger det ett extra lager av känsla och teatraliska färger. Själva musiken är harmonisk, traditionellt uppbyggd och emanerar ur ett begränsat antal ljud som återkommer skivan igenom; pianon av artsy slag, nedtonade beats, försiktiga synthslingor. Något som inte bara ger en homogen utan ibland även enkelspårig framtoning. Singeln »Lose It« är smått förtjusande men ligger i alltför stor utsträckning till grund för skivan i övrigt. Det blir i längden lite enformigt och uttömt, även om låtarna varierar i uppbyggnad och ton känner man alltid igen sig.

Ändå hittar Austra en relativt egen väg i arvet efter »Silent Shout«. Det dramatiska arbetar mer med känslor än stämningar och ligger emellanåt närmare emotionell dansmusik än exempelvis Zola Jesus avantgardistiskt tunga kompositioner. Katie Stelmanis bär med sin darrande men ändå tonsäkra röst upp produktionen på ett väl avvägt vis. Inget är särskilt uttänkt eller ens undersökande men likväl stilsäkert och emellanåt ganska snyggt.

Det är svårt att ha stora krav på ett debutalbum som »Feel It Break«. Det både skapas och släpps i en kontext som redan utforskats och presenterats i otaliga utformningar. Austras musik är snarare ett resultat av influenser och nedtonade ambitioner än en vilja att göra något eget.

TOBIAS NORSTRÖM

2011-05-17