Lotta Wenglén: Thanks for Your Generous Donations!
LOTTA WENGLÉN

Thanks for Your Generous Donations!

Margit/Border

Betyg: 7

 

En platta som är mer Lotta Wenglén än hennes tidigare album. Malmö-sångerskan har en särpräglad musikalisk identitet, en orädd och självutlämnande närvaro som troligtvis kommer upptäckas av många i och med »Thanks for Your Generous Donations!«.

Wenglén har givit ut skivor i eget namn sedan 2001. Detta hennes femte album markerar en förändring i den tidigare Bobby Ray-medlemmens sätt att göra musik och skriva låtar. Med rötterna i rock och pop flirtar hon nu mer med elektroniska influenser och experimenterar med upplösta ljudlandskap och då och då stora, snudd på episka produktioner. Kanske är »vackert« och »nära« de bästa orden när man ska försöka beskriva Wengléns musik, som arbetats fram i samarbete med hennes band där bland andra Magnus Sveningson från Cardigans ingår. Ibland går tankarna till Spiritualized-psykedelia, ibland till Kate Bush som i de experimentella »Thanks!« och »Carefree«. Men det är inga övertydliga influenser, mer förnimmelser som skymtar förbi i ett ackord eller sättet att arbeta med ekon. Då och då tänker jag på Mazzy Star, kanske för att både Hope Sandoval och Lotta Wenglén står tillbakalutade med ena foten förankrad i countryn och den andra i popmusiken – även om de tolkar influenserna på sina egna vis.

Att Lotta Wenglén har en relation till Dolly Parton kan man ju ana efter hennes medverkan i den nysläppta dokumentärfilmen »Jag är min egen Dolly Parton«. Precis som Dolly skriver hon texter som behandlar det svåra i livet med en vardaglig självklarhet. De tycks ofta vara biografiska och behandlar ämnen som moderskap, cancer och alkoholism.

JENNY SÖRBY

2011-05-24