Ebba Forsberg: Falling Folding Flipping Feeling
EBBA FORSBERG

Falling Folding Flipping Feeling

Eboth/Amigo/Cosmos

Betyg: 8

 

Det börjar planenligt: någon är ute i samma mörka, melankoliska ärende. Det är sent om natten. Musikerna tassar fram, vågar knappt spela noterna. Och så den skarpa lyriken, där allt dödkött är avskalat med vassaste bladet:

 

»Feel alive

but I’m not there

I’m gone

you said love

is on it’s way

but you’re wrong«

 

Ebba Forsberg är tillbaka i sin egen domän, efter utflykterna i Dylan- och Cohen-land. Vi är kanske inte många som saknat henne, men vi som saknat henne? Oj, vad vi har saknat henne.

Ebba är en apart figur i svenskt musikliv. Hon har ingen plats här, det verkar inte finnas rum för en så konsekvent musikalisk hållning bland all uppblåst skenhelighet. Jag undrar varför folk skyr henne? Själv har hon sagt att det kan bero på att hon inte är uppväxt i Sverige, hon flyttade hit för gott först i tjugoårsåldern. Hon har ingen förankring här, hennes ankare vill inte fastna i den dyiga bottnen.

Det må vara hur det vill med det, ingen kan ta ifrån Ebba hennes kvalitativa karaktär som låtmakare. Det är vuxen musik, fullvuxen, och så väl integrerad i en magnifik helhet.

Folk frågar mig hur hon låter. Det är svårt att såväl genre- som soundmässigt nagla fast Ebba Forsberg. Jag hör inget vare sig i samtiden eller i Sverige som liknar detta. Man får nog snarare vända sig till det kaliforniska sjuttiotalet för att hitta gemensamma nämnare. Jackson Browne i sitt komplexa och insiktsfulla melodisnickrande, Fleetwood Macs desperata kamp för att hålla ihop band och relationer, Linda Ronstadts tidiga, lätt stapplande försök att bygga självförtroende och karriär.

»Falling Folding Flipping Feeling« är Ebba Forsbergs fjärde album med egna kompositioner. Vi är kanske inte många som kommer att lyssna, men vi som lyssnar? Oj, vad vi gillar det här.

TONY ERNST

2011-10-18